Klik Nih...

Followers

Nuff

Saturday, January 20, 2018

3rd Pregnancy... Part 1



Assalamualaikum...




15 May 2017..
masa ni dah lewat period 2 minggu... line kedua mcm kabur..
tp kompem dah ada isi tu.. Alhamdulillah.



 23.05.2017 (7 minggu) scan sbb ada bleeding 22.05 ... dr bg makan
ubat duphaston untuk kuatkan rahim.. (abang Adam teman ummi scan di Klinik)
Abang Adam baik sangat... senang hati ummi...




13.06.2017 - scan 10 minggu -Alhamdulillah janin membesar dengan baik
ummi nampak little caliph ummi aktif betul wlpun bru aje 10minggu..
(Abang adam juga temankan ummi... boleh je ayah teman tp kena pergi weekend atau
malam.. jadi ummi malas keluar malam dan weekend)


Ummi gembira sangat awak membesar dengan baik.. sebab ummi risau sebelum ni
ummi belum ada pengalaman bleeding ms pregnant abang dan kakak...
Ummi sangat2 bersyukur pada Allah... Alhamdulillah...


Ummi dapat berpuasa dalam 1st trimester mengandung.. masa tu 3 bulan.
mual dan loya memang ada.. tapi ummi tahan dan Alhamdulillah awak dalam
perut umi kuat aje sama2 puasa dengan ummi... awak bergerak pun ummi dah
rasa tauuu... Bahagianya ummi bila rasa pergerakan awak..


masa ni ummi dh 18 minggu (4 bulan) perut dah besar dengan jayanya... haha



kali ni ummi amalkan jus delima gulsan. minum 1 sudu sebelum tidur.
Bacaan hb agak baik di samping ummi rajin makan bayam, hati dan telur.
1) 11.4 - 16minggu
2) 11.7 - 21 minggu
3) 11.0 - 24 minggu
4) 11.8 - 28 minggu
5) 11.7- 32 minggu
6) 11.7 - 36 minggu


1st pregnancy ummi ada GDM, masa tu bulan puasa dan ummi memang
makan kurma banyak sangat. sehari seblum minum air gula, ummi bedal lebih dari
10 biji kurma hasil MGTT ummi terus mencanak 9 tau..

Kandungan kedua ummi jaga pemakanan. Alhamdulillah, 2x minum air gula.
kedua2 bacaan semuanya normal lingkungan bawah 6.5.





 ni gambar perkhemahan tahun 6 di sekolah ummi...



perkhemahan 7 oct 2017



masa ni dah 6 bulan..



 balik sekolah.. ummi angkat kain lampin dan barut awak..
ni batch kedua basuh..


masa ni musim hujan ya... mujur la dapat cuti 3 minggu..
dapat la ummi rehat2..


ok sambung part 2..








No comments: