Klik Nih...

Followers

Nuff

Tuesday, January 30, 2018

ummi warded 2 malam di hospital



Berikut adalah gambar yg dihantar oleh ayah semasa ummi di hospital..
13 jan - 15 jan..
3pakej 3 hari 2 malam




malam pertama - kakak di rumah pengasuh
13.01.2018





Malam pertama - Abang Adam tlg ayah sidai baju..
terpaksa sidai dalam rumah sebab hujannn...





malam ke2 - si abang rindukan kakak..
terpaksa la ayah g amik kakak..
14.01.2017


Baby cot pun dah siap pasang untuk baby Ammar..





Monday, January 29, 2018

Kelahiran Bayi Ammar



Assalamualaikum....

Alhamdulillah saya dah selamat melahirkan anak ke3 kami pada 14.01.2018 pukul 4.10 ptg. Anak lelaki dengan berat 3.095kg secara normal. Pengalaman melahirkan bayi ammar ni sangat mendebarkan dan cukup berbeza dengan abang dan kakaknya. Jadi saja nak abadikan dalam ni sebagai memori.

Semasa kandungan 28 minggu, ummi minum air gula dan sangkut bacaan MGGT dengan 8.0. Jadi ummi disahkan GDM semasa mengandung. Bila dah GDM, kena bersalin ikut due date bayi Ammar iaitu 14 Jan. Jadi ummi berdoa setiap hari moga2 cepat bayi Ammar nak jumpa dunia. tapi tak ada juga tanda nak bersalin maka ummi kena la serah diri ke hospital.

Sebelum pergi hospital, hantar kakak bermalam di rumah pengasuh. Kemudian ajak ayah n abang makan kuey tiaw celup. Dah siap isi perut baru lah ummi serahkan diri ke hospital.


muka adam dan ummi dalam wad 


Tinggal la ummi di wad ibu mengandung. Ummi bersalin kat hospital kerajaan. Suka tengok mak2 yang serah diri ak bersalin terus je dapat baby. Macam ummi dengan kakak dulu.. dtg je.. hari yg sama terus bersalin kakak. Kali ni serah diri masih lagi tak rasa sakit2 nak bersalin. Bila la baby ni nak keluar ya?

Mujur la ada beg telekung dalam kereta, ummi minta ayah bawakn utk ummi solat sementara menunggu pagi besok utk sesi 'induce'. Yang bestnya di sini ada ruang utk ibu2 solat. sempat la sembang2 dengan geng2 mak mengandung di ruang solat. Tido di hospital ni asyik2 kena ganggu aje.. lepas tu kena intebiu ngn budak medic.


Medic student : Pn., ini kandungan ke berapa?
Pn.                   : ke-3 dan GDM.
Medic student : Kenapa ada GDM?
Pn.                   : Ibu saya ada diabetes Anak pertama GDM. Kedua tak ada. Ke3 ada GDM.
Medic student : Berapa berat anak pertama pn semasa dilahirkan?
Pn.                 : anak pertama, 2.7kg, kedua 3.0kg
Medic student : (air muka mcm xcaya) - sbb biasanya ibu GDM akan lahirkan baby besar atau baby                              berat lebih 3.5kg

Sesi intebiu dh selesai. Ummi sambung tido. tetiba nurse dtg check tekanan darah dan jantung baby. memang xlena tido.ada je gangguan. nak marah tak boleh dah memang itu keje derang kan. Pukul 2.30 pagi ummi dah rasa sakit dan pergi tandas.Alhamdulillah ada keluar lendir bercampur darah. tu tanda nak bersalin. Leganya ummi. Maknanya besok ummi tak perlu 'induced'.

Ok, besoknya 14.01.2018... Pukul 5.30 pagi ummi dah bangun pergi mandi dan solat Subuh.Pukul 6.30 pagi ummi dipanggil dan dr check hanya buka 3cm. Allahuakbar.. baru 3cm.. lama lagi la ummi kena tahan sakit kan. Pukul 11.30 tgh hari, budak medic check bukaan dan katanya 8cm.
Ummi dah gembira, tapi cik misi tak percaya dan cik misi check bukaan hanya 3cm aje.. jauhnya perjalanan nak jumpa Ammar.. Ummi pun gerak la ke katil ummi no. 25.

Pukul 1.oo petang,sepupu ummi misi wahida dtg melawat. Tak lama lepas tu dr check bukaan dah 6cm dan dr pecahkan ketuban. Tapi dr dapati ammar dah berak. RIsaunya ummi.. boleh ke ummi bersalinammar secara normal.. masa ni bukaan baru 7cm. tapi ummi belum rasa nak teran lagi. masa ni nurse tengah pantau CTG Ammar nak pastikan baby dalam keadaan baik. dalam menahan sakit, datang lagi 2 pelajar medic nak cucuk tangan ummi kiri kanan sebelum ummi masuk labour room.

pukul 4.00 petang ummi dah berada dalam labour room. ramainya staff hospital yang bantu ummi. mungkin sebab baby dah berak kan. ada 5 org keliling katil nak bantu ummi bersalin. 3 perempuan muslim dan 1 dr india perempuan dan 1 dr india lelaki. Dr India minta ummi teran. tapi ummi tak larat nak teran. jadi derang decide nak vacuum. Ummi masa tu pasrah aje. sebab ummi dah tak larat.

Tak lama lepas tu datang dr pakar untuk vacuum. Dr pakar tu bertudung orangnya.. dia datang ke dan cakap.."ibu, cuba teran"Entah macam mana tetiba ummi ada kekuatan untuk teran baby Ammar dan Alhamdulillah selamat melahirkan Ammar tepat 4.10 petang. Alhamdulillah, ummi bersyukur sangat2 pada Allah diberi bantuan oleh staf nurse, doctor dan doctor pakar. Allah berikan kekuatan
pada ummi untuk melahirkan Ammar.








Thursday, January 25, 2018

3rd Pregnancy ... Part 2


 Hai.. Salam Bersiaran... kembali perjalanan mengandung yang ketiga...


ni gambar masa ummi 23 okt 2017 - Isnin


masa ni 28 weeks..


27 oktober minum air gula.. kantoi..
maklum le bulan 10 makan banyak kek..
besday abang Adam n besday ummi..
kek rakan cikgu sekolah sponsor...


Bacaan MGTT
4/8/2017 - 4.5/6.3
27/10/2017 - 4.5/8.0

AllahuAkbar... hari pertama ummi buat BSP rasa letih la.. sebab sampai rumah pukul 7 malam..
kalut2 nak solat maghrib lepas tu pegi klinik untuk bsp pukul 8 malam.. perjalanan jadi jauh sebab kereta banyak dan lambat.. padahal klinik dekat ajer...


Lepas tu ummi ada baca di instagram kawan ummi.. dia beli glucometer..
ummi pun whatsapp n sembang2 dgn dia.. terus kwn ummi bg link..
mula2 ummi xnak beli sbb ummi rasa paling banyak buat BSP pun 6 kali aje..

ummi dah biasa buat masa mengandungkan abang Adam dulu.. dulu sangkut sebab makan 
kurma banyak sangat... masa mengandung yang kedua tak sangkut sbb ummi memang
jaga pemakanan.. serik nak buat BSP tauuu..

akhirnya ummi rasa macam perlu juga beli.. ummi pun beli glucometer tu dengan harga
59 + 6(postage) .. ok la kan.. ummi memang hati2 guna sebab dh rosakkan 2 strip..
ummi xnak beli dah strip baru.. harap2 6x je ummi kena buat BSP.. Amin..


set glucometer. comel aje..
dapat free 100 alcohol swab + 25 lancet + 25 strips..



cakkk.. ni masa 34 weeks di Morib..
bawa anak2 beraktiviti...


ummi kan GDM.. jadi ummi kena bersalin ikut due ummi 14 January..
kena admit hospital 13 January.. Ummi mohon doa selalu moga baby ni
lahir sebelum 13 January... Aminnn...


ni dah 38 weeks..
ummi masih pergi kerja..
sebab ummi nak menikmati masa yang lama bersama awak nanti..
InsyaAllah..


jarang2 ummi selfie tau.. 4 january 2018..





Saturday, January 20, 2018

3rd Pregnancy... Part 1



Assalamualaikum...




15 May 2017..
masa ni dah lewat period 2 minggu... line kedua mcm kabur..
tp kompem dah ada isi tu.. Alhamdulillah.



 23.05.2017 (7 minggu) scan sbb ada bleeding 22.05 ... dr bg makan
ubat duphaston untuk kuatkan rahim.. (abang Adam teman ummi scan di Klinik)
Abang Adam baik sangat... senang hati ummi...




13.06.2017 - scan 10 minggu -Alhamdulillah janin membesar dengan baik
ummi nampak little caliph ummi aktif betul wlpun bru aje 10minggu..
(Abang adam juga temankan ummi... boleh je ayah teman tp kena pergi weekend atau
malam.. jadi ummi malas keluar malam dan weekend)


Ummi gembira sangat awak membesar dengan baik.. sebab ummi risau sebelum ni
ummi belum ada pengalaman bleeding ms pregnant abang dan kakak...
Ummi sangat2 bersyukur pada Allah... Alhamdulillah...


Ummi dapat berpuasa dalam 1st trimester mengandung.. masa tu 3 bulan.
mual dan loya memang ada.. tapi ummi tahan dan Alhamdulillah awak dalam
perut umi kuat aje sama2 puasa dengan ummi... awak bergerak pun ummi dah
rasa tauuu... Bahagianya ummi bila rasa pergerakan awak..


masa ni ummi dh 18 minggu (4 bulan) perut dah besar dengan jayanya... haha



kali ni ummi amalkan jus delima gulsan. minum 1 sudu sebelum tidur.
Bacaan hb agak baik di samping ummi rajin makan bayam, hati dan telur.
1) 11.4 - 16minggu
2) 11.7 - 21 minggu
3) 11.0 - 24 minggu
4) 11.8 - 28 minggu
5) 11.7- 32 minggu
6) 11.7 - 36 minggu


1st pregnancy ummi ada GDM, masa tu bulan puasa dan ummi memang
makan kurma banyak sangat. sehari seblum minum air gula, ummi bedal lebih dari
10 biji kurma hasil MGTT ummi terus mencanak 9 tau..

Kandungan kedua ummi jaga pemakanan. Alhamdulillah, 2x minum air gula.
kedua2 bacaan semuanya normal lingkungan bawah 6.5.





 ni gambar perkhemahan tahun 6 di sekolah ummi...



perkhemahan 7 oct 2017



masa ni dah 6 bulan..



 balik sekolah.. ummi angkat kain lampin dan barut awak..
ni batch kedua basuh..


masa ni musim hujan ya... mujur la dapat cuti 3 minggu..
dapat la ummi rehat2..


ok sambung part 2..








Thursday, January 4, 2018

Hari ke-3 kerja tahun 2018



Salam Sejahtera...
Selalunya letak gambar anak kan.. 
kali ni tempek muka tuan tanah...



ummi tak pandai selfie pun.. tp saje je nngengada hari ni..
semalam mc, jadi ni hari ke-2 la I kerja kannn....





belakang tu murid2 ummi sedang mewarna lukisan...


masa selfie kann... camera phone tu teka umur ummi 28 tahun..
wow... kengkonon muda la kan..
padahal ummi dah masuk 34 tahun tahun ni...
saje je nak bagi I perasan mudaaaa kannn....



ok... beransur dulu...
bye bye..














Wednesday, January 3, 2018

Hari kedua Persekolahan




ni gambar hari pertama..
murid tahun 1 tahun ni cepat berkawan..


tapi....
baru hari pertama dah bising...
tak takot cikgu langsung...




ni pula gambar Abam pd 2 Januari - muka baru bangun...



 aksi si kakak nak pergi rumah pengasuh dia...



hari ni baru boleh ambil gambar Abam...
ni tengah tunggu bas.. dah 6 tahun dah sekarang ni..


Sekarang Abam gi tadika naik bas ajeee... hihi..

kena belajar berdikari ya sayang...





Monday, January 1, 2018

1.1.2018



Hai... Salam Tahun Baru 2018..

bertambah usia lagi dan moga2 sama2 la kita tambahkan amalan kita kann..


 Gelagat anak2...


main sticker pulak....






Ok.. Happy New Year..
ummi malas nak taip..