Klik Nih...

Followers

Nuff

Thursday, December 31, 2015

Azam Cuti



Salam semua...

Cikgu2 ni bila cuti sekolah je boleh cuti... waktu sesi persekolahan susah sikit nak cuti,, Tak sampai hati nak amik cuti. kesian kat rakan2 guru lain kena ganti kelas yang kita ajar tuu sebab kita cuti kan.. tu belum lagi keluar berkursus.. kalau satu hari ramai guru keluar berkursus. memang susah la nak ada masa senggang (masa tak mengajar) sebab kena ganti kelas tak ada guru.. penat oii... masa tu la tak sempat nak tanda buku dan terpaksa bawa buku balik tanda kat rumah,, Overtime kerja lagii...

Kadang-kadang masa cuti sekolah.. terpaksa datang sekolah.. korbankan la masa dengan anak2 hantar pada pengasuh. dah nak siapkan kerja punya pasal.. pernah cuti jerebu tu aku datang sekolah.. datang semata-mata nak susun dan stapler kertas peperiksaan.. nak buat ms hari sekolah tak sempat weyyy.. masa sekolah kena mengajarrr... cuti jerebu tu aku kerja ya.. 

Kenapa ada Azam Cuti.. haha... Azam je lebih.. tapi nan hado jugakkk.. jom tengok apa azam cuti aku..

1. nak gosok baju kerja banyak2.. (stok 7 hri bekerja je yg dh gosok)

2. nak simpan stok susu perahan banyak2.. (bila cuti.. aktiviti pam susu pun cuti.. )

3. nak kemas rumah.. (tak buat jugak)

Ada lgi yang lain.. tapi 3 mende atas tu pun tak terlaksana.. huhu,, nanges.. azam dan semangat je berkobar-kobar tapi xde disiplin nak buat.. nak bersantai aje..


2 minggu terakhir sebelum cuti sekolah.. aku amat tertekan sebenarnya.. sampai rakan2 guru pun cakap muka aku susah nak senyum waktu tu.. 2 minggu sebelum cuti aku kena isi data murid. data 500 murid darab 3 subjek.. aku isi sorang2 kena siapkan dalam masa 5-6 hari... ape perasaan aku masa tu ya...

nak minta guru2 lain buat? hujung tahun semua guru sibuk kot... guru kelas lagi bizi.. uruskan buku teks.. lengkap buku kedatangan murid.. kira peratus kehadiran bagai.. tanda kertas periksa akhir tahun.. yang bukan guru kelas plak.. nak siapkan laporan itu la.. ini la.. laporan skt hujung tahun la.. macam2 la.. tak sampai hati kot  aku nak mintak tolong.. akhirnya aku ngadap la laptop tu sorang2..

Kali pertama aku tengok data murid tu.. mata aku dah terkebil-kebil.. Nampak gaya kena korbankan masa tido jugak ni. Malam pertama aku stay up.. besoknya aku g sekolah.. aku jadi bingung.. BINGUNG.. Risau ni sebab di sekolah dalam kelas aku ada 35-40 murid... dah kepala aku macam pening-pening lalat isi data malam tadi tapi belum siap lagiiiiiii tuuuuu.. Alhamdulillah.. pengalaman dah ada,, jadi mungkin tak ada masalah masuk kelas ngajar walaupun pening2 lalat. tapi aku tetap SERABUT.. masa tengah ajar dah fikir lagii...'Data banyak lagi belum isi ni'' sempat ke aku buattt...


Ok malam kedua aku tak boleh berjaga malam.. tak pe.. tido awal.. besok bangun awal.. sambung kerja isi data,, mcm DATA ENTRY CLERK plak kan..

MACAM MANA YA NGADAP LAPTOP MALAM2 MASA ANAK TIDO.. kakak masa tu 6 bulan. Abang plak 3 tahun.. Demi nak siapkan data 500 nama tu dengan detail yang lain.. aku memang kena buat sikit2 dari hari pertama.. sebab terlalu BANYAK... bila buat kerja di rumah banyak halangan tapi aku tiada pilihan.. tetap kena buat.. baru copy paste nama.. tetiba si kakak nangis.. berhenti kejap.. bagi susu kat kakak.. kakak dh kenyang n sambung tido.. aku sambung hadap laptop balik.. itu la rutin selama 1 minggu lebih tu.. penat wey.. 

KENAPA 1 MINGGU LEBIH YA... Masa tu baru hbis exam.. kena tanda kertas periksa.. jadi sblum perang isi data bermula.. aku tanda kertas dulu.. nak bagi kerja cepat siap.. kena buat jugak la kat rumah beb.. itu la rutin aku bila buat masa anak tido.. buat sikit.. anak nak susu.. bagi susu.. sambung balik buat kerja.. memang penat.. tapi SABAR.. dah siap nanti semua akn kembali normal.. itu aje cara nak pujuk diri sendiri.. masa ni la jugak jadual perah susu aku dah ke laut.. memang aku pun tak nak perah.. sebab bila tension.. susu bukan nak ada sangat pun kannnnn..... buat penat je.. 

dalam keadaan tekanan macam tuuu.. aku RIMAS sebenarnya.. aku ok je kalau buat kerja santai-santai.. tapi tempoh diberi tak cukup untuk bilangan murid ramai macam sekolah aku ni.. sekolah kuantiti murid sedikit boleh la buat dua tiga hari. Tapi macam aku.. mana boleh dua tiga hari.. kadang-kadang rasa macam tak adil.. tapi aku malas nak fikir.. sebab dalam kepala aku.. satu aje.. aku xde pilihan.. nak tak nak AKU JUGA YANG KENA SIAPKAN.... 


aku RIMAS sebab dah ganggu masa aku bersama anak2 di rumah.. aku RIMAS sebab rumah aku dah tunggang langgang sebab dok ngadap pc isi data aje.. walaupun RIMAS macam tu.. aku tak sangka aku boleh siapkan jugak data2 yang berlambak-lambak tu SEORANG DIRI.. itu pun atas bantuan rakan2 guru jugak.. aku dikecualikan sekejap dari minggu tu untuk bertugas atas memberi laluan untuk aku isi DATA YG BANYAK TUUUU... Alhamdulillah dapat rakan sejawat yg memahami..

itu sebabnya bila cuti panjang macam ni memang aku amik peluang bersantai-santai sepenuh hati aku.. sebab pembuka 2016 nanti aku kena bersedia lagi dari MENTAL dan FIZIKAL... DATA YG BANYAK.. itu yg akan ganggu tumpuan aku mengajar sebab aku RIMAS dan stress sbb DATA ITUU..

Bulan JANUARI aku akan hadap lagi data 2015 yang banyak tuu.. aku dah banyak kali minta bagi awal MASTER COPY tu untuk aku buat dalam cuti sekolah ni.. tapi pihak sana tak bagi lagi... dh malas aku nak minta banyak kali kott.. so bersedia aje la jd DATA ENTRY CLERK  xbergaji januari 2016 ni.. tapi mana la tau kan.. xpayah isi data tu lagi... tgok je la,, Mudah-mudahan diberi kekuatan untuk hadapi semua ini pada tahun 2016 akan datang... cukup la bebelan aku.. aku saje je ceita.. Aku bersyukur cuma kadang2 tu nak juga luahkan ape yang terbuku bagi rasa  lega sikit... 

Selamat tinggal tahun 2015..

Selamat Datang tahun 2016






Sunday, December 27, 2015

Susu adik



Abang dah 3 tahun 2 bulan. Baru boleh bercakap xpelat genap 3 tahun bulan 10 lepas. Seblum genap 3 tahun. Abang Adam boleh bercakap tapi pelat dan kadang2 maknya sendiri pun tak paham.
Kali ini nak fokuskan perkataan susu. Masa adam setahun.. bila nak direct feeding dgn ummi adam akan cakap "me mek". Konon-konon dari perkataan "milk" la kannn.. ntah mana adam dapat perkataan tu..


Bila ummi dh pregnant 4 bulan. Abang adam terpaksa juga minum formula milk ms ummi kerja sebab ummi dah xlarat nak perah susu. Masa kt rumah je baru boleh bagi susu ibu sbb direct feeding. Sebab utama.. ummi malas bangun bancuh susu. Jd bagi aje abang adam direct feeding. Masa tu lah ME MEK dah bertukar jadi SUKU.. SUKU tu ialah susu version adam. Penat ummi ayah betolkn sebutan suku jd susu.. tpi tetap juga perkataan SUKU menjadi pilihan abg adam.
Wean of Adam masa umur adam genap2 2 tahun. Sekejap je.. agak senang juga nak ceraikan susu abg Adam.


May 2015.. kakak dh dilahirkan. Dah sebulan lebih dan kami ber4 pindah ke rumah baru. Masa tu saje je nak stopkan susu abg adam. Jadi sorokkan botol susu dia. Tapi.. plan xjadi la plak. Sebab dalam masa yg sama ummi nak latih kakak minum botol. Abang adam nampak botol kakak terus meraung-raung minta susu dengan bunyi.. "nak suku".. "nak suku"...


Maka terpaksa la ummi bancuh susu utk abang. Botol abang ada satu aje.. botol yg satu tu la letak di rumah babysitter adam n kakak. Kononnya tak ada botol susu di rumah boleh bg alasan xnak buat susu. Plan kedua tak berjaya juga sebab...


Abang adam nampak botol susu kakak. Terus abang tunjukkan botol susu kakak.. kena la bancuhkn susu lagiiiik... sejak itu bila abang adam minta susu dia akan cakap.. "nak suku adik".... suku adik sebab guna botol susu adik adam.. hmmmm..


Masih juga nak sebut SUKU... puas dibetulkan.. kekadang bila tengok kakak direct feeding. Adam akan cakap.. "adik nak SUKU". Bila kakak dh berhenti menyusu. Abang adam pun cakap "SUKU BIS".. Maksudnya susu habis.. lawak jugak la bunyinya...


Alhamdulillah.. genap je abang 3 tahun bulan 10 2015.. abang dah berjaya tukarkan SUKU menjadi SUSU.. tapi tetap juga nak minta susu dengan bunyi.. "nak susu adik" sebab masih guna botol adik..


Abang... abang...






Saturday, December 26, 2015

7.0 kg..


Selamat pagiiiiiii...

Tajuk entry adalah berat terkini kakak.. Moga-moga berat badan kakak akan naik dengan jayanya.. Ummi risau sebab dulu berat abg Adam naik dengan sedikit... maybe sebab abg Adam berbulan2 terpisah dengan ayah kott.. sebab ummi n abg adam di Klang tapi ayah di Semporna, Sabah..

Kakak dah 8 bulan.. Datang KK pun untuk timbang berat, ukur lilit kepala dan tinggi kakak. Sama je perangai kakak dan abang adam bila letak atas alat penimbang tu.. Kompem menjerit dengan bersungguh-sungguh,, Masa 1-4 bulan.. rileks je dok ats alat penimbang tuh,, tapi bila dah mula 5 bulan seterusnya terus bising2 tak nak duduk atas alat penimbang.. Saje nak bagi glamour satu klinik tu kannn..


ni bubur + labu ajer.. pelan2 suap kakak..


muka kakak dah boring.. nak ummi dukung la tu..
















ni masa kt KK.. tak dapat nak selfie la.. kakak tak duduk diam..
sebab ummi malas nak buka baby carrier neh.. kakak rimas la kot..


tetiba terselit gambar abng Adam... ummi saje letak... hik hik..


ok... nanti kita cerita-cerita lagi ya....



Friday, December 25, 2015

persediaan 2016



Happy Christmas.....

takde pape sangat nak cerita.. tapi saje nak bagi banyak entry sebab  tahun ni entry memang xbanyak pun.. 


ni cerita lapuk sebenarnya... gambar adalah pada tarikh 23 dec.. pegi sekolah kejap buat2 kerja sikit...
print bahan apa yang patot....


dah siap print.. tebuk lubang n masuk fail.. tapi fail ada kat blik guru tingkat 2.. aku malas nak menapak ke atas... len kali la aku siapkan.. maybe lepas meeting tak boleh balik lagi sebab nak buat kerja2 yang memang susah sangat nak siap... T_T






Thursday, December 24, 2015

Jangan Pandang Belakang


Poyo je tajuk kan.. padahal ini adalah pandangan belakang kakak n abang.. si abg rambut ghetiaw.. si kakak rambut lurus...

Ok gud nite u ols...

Tuesday, December 22, 2015

Kerja 2016



Salam sejahtera...

Semalam hari pertama hantar anak pada pengasuh selepas berjimba dengan anak-anak selama 4 minggu. Iya 28-31 dec dah mula berkampung dan mesyuarat di sekolah.. Selepas hantar anak-anak terus ummi pergi sekolah kemas apa2 yang patot. 

Dah siap kemas.. mengadap data pulak sampai tersenguk-sengguk... banyaknya kerja kena buat rupanya... Mood MALAS...


Monday, December 21, 2015

Jumpa kawan



Salam semua.. Selasa yang lalu.. 15 dec aku pegi shopping kasut crocs.. katanya offer.. buy 1 free 1..
Aku suka pakai kasut ni sebab dah 4 tahun aku pakai... baru la nak terkoyak sikit kiri kanan.. Mana taknya.. kasut tu la guna pegi kerja.. kasut tu jugak la guna untuk jalan2.. kasut tu juga guna untuk checkup klinik masa mengandung dulu.... haha

Sandal aku mengandung dulu hilang masa bersalin kat HTAR.. xde rezeki betol.... ok.. benti cerita kasut.. jumpa kawan lama I.. Ina.. dah 4 tahun tak jumpa..



dua2 dah jadi mak orang... Ina masih lagi nak menetap di Sabah..
ok... nanti I jenjalan Sabah.. boleh la jumpa Ina lagi...



bertiga pulak dengan baby fatihah.. 1y3m


abang adam muka ketat.. haha


Fatihah baik aje.... erm..kiut..



Sunday, December 20, 2015

Taman tasik taiping


Masih cerita di Taiping lagi..
saje tak nak letak semua gambar dalma satu entry.. nanti penat nak telek gambar sampai ke bawah..
Kami cuma singgah je di Taman Tasik Taipng..
Singgah untuk bergambar je.. 

lepas ni terus ke zoo, lunch dan balik KL.. memasing nak keroje hari isnin besoknya..




ayah dan ibu










Su Yin..




Saturday, December 19, 2015

Zoo Taiping



Salam petang semua....
Kali ini cerita ke Zoo plak..
Tiket dewasa RM16..
warga emas lupa plak den.. hihi..



tengok sang kancil yang comel kecil gitu..



ni tengok rusa dan anak-anaknya..


mulut tu bukan main lagi dok bercakap..


gambar yang tak ikot kronologi... 


yeay.. sedia masuk ke zoo..









kami naik kereta kabel.. penat kot jalan2 angkot kakak 6.4kg neh..


masa ni kakak dah tertidur...


Su yin dan Cik wa...






Friday, December 18, 2015

Jalan2 3 hari 2 malam



Assalamualaikum...

Ini trip 11-13 dec.. Selama dan Taiping..
satu malam di Selama dan satu malam di Taiping..
dua-dua malam di homestay.. memang jimat bangat sih..



ni masa dinner..


Kakak tengah merengek nak tido...





sampai je homestay.. dua2 beradik ni dah tertidur keletihan..
alolo... comelnya...



Wednesday, December 16, 2015

Selama - 12 dec 2015


Assalamualaikum...

saje je nak abadikan memori di sini..
Pergi sini pun sebab ada majlis.. baru la boleh sampai Selama ni.. layankan gambar aje la ya..
Muka abang dengan kakak memang macam2 ragam tauu...