Klik Nih...

Followers

Nuff

Sunday, March 31, 2013

kegiatan ketika cuti sekolah..

pegi Tawau...
Adam tidur dengan selesa atas car seat baru dia..
lega.. boleh la ummi rehat dari pangku Adam..



jahit bib untuk anakanda tercinta...
lagi 2 minggu Adam dah leh makan...


homemade cerelac.. (tahan sebulan je ni)



buang ebm yg expired... 


buat brooch bunga kain lagi.. nanti senang nak pangku Adam...



print takwim solat.. ini penting sangat2..











Saturday, March 30, 2013

Mood Hilang...



malas nak buat ape-ape hari ini....
air tiada dari petang semalam sampai sekarang...
hari ni Adam pakai pampers je la yer...
tak boleh pakai cd sebab tak ada air nak cuci cd...



Adam tidur....
gambar sekadar hiasan..







Thursday, March 28, 2013

masih ada lagi...


baru jer dapat kol dari husband di sekolah tadi..

Ada bunyi helikopter di kawasan pekan...
rupanya ada bunyi tembakan lagi di kawasan kg Simunul...
cukup dekat 1 km dengan sekolah kami bekerja..

Ya Allah selamatkanlah Pejuang kami...

cepatlah perkara ini selesai..
kami di sini masih rasa bimbang, cemas dan takut...


nmpk gaya sekarang jugak kena pastikn pintu dan semua tingkap berkunci...





macam-macam



rasa nak updet blog.. macam-macam nak cerita.. tapi bila dah lama-lama jadi malas...
walaupun aku cuti seminggu ni.. tapi banyak kerja rumah kena buat...
tambah lg tlg org buat assgment.. jd bila masa free bru la curi-curi buat assgment tu..
jdnya blog pun dah xsempat nak stori-mori.....





Tuesday, March 26, 2013

Akhirnya....




Setelah Adam 5 bulan 15 hari... Bendera merah sudah tiba..

baru berangan-angan nak puasa penuh lagi tahun ni.. tapi hajat tak kesampaian la pulak..



obstetric calculation.. untuk tengok tarikh dijangka bersalin..



mende ni aku nampak kat bilik adik aku masa balik KL awal bulan 3 baru-baru ini..
rasa macam nak curi jer.. leh la wat kira2 kan.. haha
 tapi xsampai hati plak nak curi.... jadi cuma curi snap gambar je la.. haha








Saturday, March 23, 2013

Gelagat Adam


Adam sekarang dah pandai meniarap
dan macam-macam aksi dia..
nasib la laki I sempat rakam memori comel neh...

















Friday, March 22, 2013

Cerita Peperiksaan






Minggu ini sibuk dengan peperiksaan.. bila murid ada ujian cikgu akan sibuk dengan..

1.       buat kertas soalan...
-          nak menaip pakai laptop sendiri.. lepas tu nak buat kat sekolah kompem tak sempat sebab di sekolah nak kena masuk kelas.. masa free lak nak makan di kantin dan untuk menanda buku.. jadi nak tak nak kena juga buat soalan di rumah.. nak STAYBACK di sekolah.. tak boleh ea.. sebab meja cikgu pagi berkongsi dengan cikgu petang.. jadi kalu STAYBACK pun aku tak ada tempat nak duduk buat kerja..

2.      Stapler kertas soalan..
-          Huhu yang ini memang penat... berkejar-kejar nak kena susun dulu ikut muka surat dan lepas tu baru boleh stapler kertas..tu belum nak masuk kelas mengajar lagi.. mau berpeluh ketiak aku stapler kertas sebab bilik guru kitorang tak ada AIRCOND...

3.      Skema Jawapan
-          Kena sediakan jugak... nanti dah dapat paper bru nak buat cari jawapan.. buang masa aku dan melambatkan proses penyemakan..

4.      Semak Kertas Soalan
-          Ini satu hal.. semak kertas tu memang la.. untung sekiranya bilangan murid sikit.. macam aku ni.. kompem lenguh tangan semak kertas.. haha

Ok la.. dok membebel je plak kan.. aku nak semak kertas dulu.. bubbye...



Wednesday, March 20, 2013

Rezeki...



Sejak akhir-akhir ini production milk aku bila diperah memang tak banyak sangat..
tapi hari ni Alhamdulillah.. 

berkat usaha + doa..
dapat jugak hasil yang agak lumayan sekali perah selama 25 minit..
mungkin sbb pg td minum air horlick kt kantin kott..

kalu nak dibandingkan dulu.. memang xmeriah susumya..
tu la duduk buat power pumping je kerjanya...




terima kasih Allah..
ada juga rezeki kita ye Adan..



Friday, March 15, 2013

Adam & his cousin


rindu pulak kat 2 budak perempuan neh..
Nana & Nia..




Nana (baju pink).. ala2 girlish.


 Nia plak.. bju belang2 si minah tomboy..



Adam suka la tu diapit aweks..



Thursday, March 14, 2013

Kali Pertama Adam terbang dengan MAS


Perjalanan Tawau-KL.. Adam ok..

tapi Perjalanan KL-Tawau.. Adam banyak peel sikit sebab delay..
lama sangat membuatkan Adam tak selesa kot..

tapi..aku suka ngan stewardess MAS kali ni sebab
dia kosongkan satu seat untuk kami supaya Adam
leh baring di seat kosong itu.. (kebetulan flight tak penuh)


Adam tidur dalam flite..









boleh la ummi dan ayah makan dengan senang hati..
lapar giler sebab delay punya pasal..


layan je la gambar Adam ye.. 



ni gambar dia selepas berhenti menangis..


















Cerita kedua..

Kami jumpa steward yang sama dari KL-TAWAU & TAWAU-KL..
dia cam muka laki aku.. (dah laki aku tu kecilkan...memang senang orang kenal)
Boleh plak rupanya masa flight TAWAU-KL tu.. geng cabin crew MAS ni main 
teka-teki umur laki... ermm.. ape2 je la.. 'kembang la idung laki aku tu sbb orang cakap dia muda'


cehhh..




Saturday, March 9, 2013

Angkat Kaki











Pic taken on 08.03.2013..
Adam dah pandai angkat kaki dia...
wihuuuuu....




Friday, March 8, 2013

Petua Banyakkan Susu



Hampir setahun dah tak balik Semenanjung.. Sekarang di sini rentetan peristiwa di Semporna... Jumpa mak mertua.. beliau bagi petua pada saya.. petua yang simple dan mudah... hanya menggunakan kismis dan air suam shj....



1. ambil segenggam buah kismis dan bersihkan



2. rendamkan kismis dalam air suam dan minum bersama kismisnya sambil
menyebut Ya Mateen (salah satu asmak(nama) Allah)...


selain itu, boleh amalkan ayat-ayat Al-Quran antaranya..
1. Surah Al-Kauthar
2. Surah Al-Hujurat
3. Ayat 60, Surah Al-Baqarah..



In Sha Allah.. dengan izin ALLAH.. akan dipermudahkan niat kita 
menyusukan anak sampai 2 tahun..







Monday, March 4, 2013

takut


tak tau nak cakap aper..
yg saya tahu bila malam di sini jadi sunyi dan takut..


Sunday, March 3, 2013

Catatn 1 Mac 2013 - Bahagian 2


Sekitar jam 2 petang.. 1 Mac 2013 - Pekan Semporna
kebanyakan kedai di Pekan tutup pada ketika itu...


Cikgu sidang petang datang sekolah..
Sekolah sunyi sepi tanpa kehadiran murid.


Gambar di bawah adalah ehsan dari facebook abang tiri aku..






















Pejabat pos pun tidak beroperasi..






Giant je yang buka..




Saturday, March 2, 2013

Catatan 1 MAC 2013 @ 29 FEBRUARI 2013



1 MAC 2013 di SEMPORNA...


Pukul 6.50 pagi di SK Pekan Semporna..

Suasana macam biasa.. murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. Selepas itu, geng-geng cikgu yang tiada kelas awal pagi pergi mengalas perut masing-masing di kantin termasuk la aku.. aku makan 3 ketul kuih Cempiang (macam ni kot ejaannya).. ngan Milo O Panas..


Pukul 7.50-8.50 pagi (ada kelas) tahun 4 dan tahun 5

Aku akan tulis hari di sebelah kanan whiteboard dan Matematik 2 (guna buku M2) dan tarikh di sebelah kiri whiteboard dengan 01.03.2013. Hari itu, aku suruh murid-murid lorekkan pecahan pada rajah kosong mengikut pecahan yang disediakan. 


Sambil tunggu budak siapkan kerja masing-masing. Aku pun kemas sikit kertas ujian topikal budak-budak neh..


tetiba ada sorang murid perempuan datang berbisik dengan aku...
"cikgu... hari ini 29 Februari... bukan 1 Mac.. "

Aku dah nak melenting sebenarnya sbb aku bengang tengok jawapan ujian anak murid aku yang memang tak semenggah ini.. tapi aku sabar.. korang belum masuk tajuk MASA & WAKTU..

ok.. aku explain satu-satu.. lepas tu sila tengok kalendar di runah ye anak-anak murid ku sayang..


PUKUL 8.50-10.10 Pagi...

Aktiviti merehatkan diri dan kepala otak lepas menghadap perangai 40 mutid dalam kelas tadi.. Sembang santai ngn rakan sekerja dalam bilik guru, buat RPH, tanda buku.. tapi tak boleh siap.. dah satu kelas 40 biji buku.. nnt la aku bawa balik buku sikit ke rumah... 


PUKUL 10.10-10.40 Pagi..

Lapar gilerrr.. curi seketul karipap ngn laki aku.. baca blog org jap kat bilik akses.. pukul 10.30 pagi pergi amek barang sebelum nak masuk kelas... tapi aku rasa nak makan lagi.. singgah kantin jap bedal satu cempiang dan satu donut keras dengan harga 50 sen untuk satu kuih..


cempiang dan donut..
aku jumpa kuih cempiang ni kat Semporna..
kat semenanjung macam tak ada...


Pukul 10.40-11.10 pagi..

Pukul 10.40 pagi aku baru je nak menuju ke kelas... Ada 2 orang ibu bapa dah pegang anak masing-masing. Muka ibu bapa tu memang dah kalut. Aku plak macam biasa.. muka terpinga-pinga tak paham..

Rupanya.. mak bapak tadi dah risau sebab derang dah tahu ada tembakan di Lahad Datu. Iyer, aku paham.. jarak Lahad Datu-Semporna hanya 2 jam sahaja. Tak mustahil ada penceroboh yg melarikan diri boleh sampai di Semporna. Lagipun Semporna pernah ada sejarah hitam. Memang penduduk sini lebih arif dengan tempatnya kan...

Masuk kelas.. murid-murid dah tanya macam-macam. terpaksa la aku tenangkan derang plak..


Pukul 12.00 tengah hari di Rumah..

Jiran sebelah sibuk panggil laki aku dok cakap pasal Lahad Datu.. dah macam risau sangat dia.. aku kat dalam rumah ni yang tak berapa jelas dengar pun leh agak kebimbangan jiran aku.. ok.. bekalan makanan kat rumah kami memang dah abis.. beras ada.. yang lain ada telur 7 biji ngan sardin jer.. nampak gaya kena ready la.. mana tahu Semporna pun terpalit jugak..

Dapat panggilan dari member di KK, dia dah risaukan kami di Semporna sebab kawannya di
Lahad Datu beritahu beliau dah ada tembakan di Lahad Datu.. rupanya betul kabar angin dari ibu bapa yang datang sekolah tadi..

Laki aku pun keluar ke Pekan nak beli bekalan.. Rupanya pekan pun dah sunyi sepi.. kebanyakkan kedai ditutup.. Laki aku pun patah balik.. dan sempat beli roti 2 buku sahaja.. Ape-ape je la abang..

dan..



hari ini.. 10 pagi.. 


Husband aku kuar pekan beli barang dapur.. Keadaan di Pekan Semporna pulih macam biasa.. Alhamdulillah.. Semoga kejadian di Lahad Datu dapat diselesaikan dengan segera.. Amin


dan harapan aku, jangan la korang-korang yang tak duduk di sini (Sabah)  letak video pelik-pelik dalam facebook.. dah la letak video dah lapok, mende lama.. buat menakutkan kami yang berada berhampiran Lahad Datu ni...