Klik Nih...

Followers

Nuff

Thursday, February 28, 2013

Adam ku sayang...



Kali ni, Ummi curi lagi gambar Adam dalam laptop Ayah....


 Adam 4 hari... Ayah dah mula mandikan Adam..
Ayah belajar tengok dari makcik bidan yang urut Ummi..


Adam 3 hari - kali pertama check bilirubin.. 157
Adam 6 hari - kali kedua check bilirubin.. 96 
Adam dah selamat dari jaundice



masa ni kita hanya berTIGA.. (ummi, ayah & Adam)
semuanya buat sendiri.. banyak perkara ummi tak tahu..
mujur ada kawan2 di Semporna yang baik hati..
Kak Dayah, kak Zura... 

kemudian naik ruam di muka Adam.. 
ruam susu sebab ummi lambat lap muka Adam selepas menyusu..
Ummi ingat tak ada pape.. rupanya kena lap muka Adam selepas menyusu..
lepas dah tahu dr internet.. baru la ummi rajin lap muka Adam...
perlahan-lahan ruam tu menghilang..




Adam 4 hari..


naik pula ruam panas di bahagian leher Adam..
sampai mengelupas dibuatnya...
punca... cuaca di Semporna memang panas.. (hehe)
tapi ruam semakin beransur hilang..
mujur ada Kak Zura yang beritahu...


dan sekarang..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Adam 4 bulan.. dah pelbagai ragam...
memang jadi buah hati Ummi dan Ayah.. =)






Wednesday, February 27, 2013

Habit baru Adam..




Sekarang ni Adam suka sangat menjilat-jilat..
habitnyaa itu la buatkan kulitnya naik bintik-bintik air..


hari pertama bintik air Adam pecah...
makin lama luka Adam makin besar..


pergi klinik.. dr cakap..
Adam kena jangkitan kuman..



luka yang disapu ubat...


dan sekarang Adam kena kuarantin..
sementara nak tunggu tangannya sembuh..
Adam kena pakai baju lengan panjang..
supaya dia tak jilat-jilat tangannya itu...



Adam kena behave yer...
cepat la Adam sembuh..







Sunday, February 24, 2013

Pam Susu, Walking Tall & lain2


Salam pagi Ahad...


saje nak share pengalaman power pumping...
tadi saya perah sambil tengok cerita Walking Tall di TV9.
bila iklan sekejap.. saya pun berhenti pam dan ke dapur mencuci pinggan..



ini hasil 6 minit pertama...

lepas tu cuci pinggan..



ini plaK hasil perahan kali kedua..


lepas tu blackout.. terus berhenti pam susu...


ngantuk dah ni... nak tido...










Friday, February 22, 2013

Gajet ke Sekolah



Seronoknya dah tiba Jumaat...
boleh bersantai lama-lama dengan Adam..
Sekarang Adam dah pandai meniarap...
ni pun dia tengah meniarap sorang2..
ummi Adam sibuk nak updet blog..






lepas meniarap, Adam suka landing kepala dia.. 



ini plak gajet I pergi sekolah..


Wajib ada 3 barang..
1. beg pam susu
2. beg barang sekolah
3. botol air (dari bujang sampai jadi mak orang wajib bawa)



ok lah... Adam dah panggil...
bye...






Wednesday, February 20, 2013

Cloth Diaper(CD) dan Air



Rutin aku sejak jadi Ummi Adam ni memang bz sikit...
ditambah dengan lappy rosak... lagi ala2 kelam-kabut nak wat kerja sekolah..
nak updet blog pun jadi malas...

petang tadi, tetiba plak tiada air di Taman Sempaul, Semporna nih..
selalunya rutin akan kepupusan air pada malam Rabu dan malam Sabtu jer..
aku xla standby takung air ni kan..


bila dah jadi macam ni.. cd tu aku tak jadi guna la malam ni..
xkuasa mak nak basuh-basuh bila tiada air ni..
maklum ler koleksi cd pun ada 20 keping jer...
memang bila kepupusan air.. 
aku pakaikan lampin pakai buang je la untuk Adam..



ini antara koleksi cd Adam..


Setakat ni puas hati la guna cd..
memang berbaloi dan menjimatkan..
tinggal kena rajin basuh jer..


aku nak tambah lagi cd velcro kot... senang nak g klinik nanti..
aku cuma ada 3 helai cd velcro..
yang lain semuanya button cd..
motif beli button cd banyak sebab button cd lebih tahan lama dari velcro cd...


susah kan bila tiada air..
rumah dah pasang pam air..
tapi tangki takde..
yang geram bila nak beli tangki sendiri..
nak la minta tolak sewa dari tuan rumah..


tapi tuan rumah tak nak..
dia cakap dah ada tangki nak pasang kat rumah sewa neh..
dah lama tuan rumah janji dengan laki aku tau..
dari bulan Disember 2011 dan sampai sekarang belum pasang lagi..

ape la salahnya kitorang pasang sendiri..
dan tolak duit sewa.. nak tggu owner punya janji dah makan setahun lebey..
APE PUNYA JANJI DA!!!

ni kekadang aku fedup dok Semporna nih..
orang sekeliling membuatkan aku 'demotivated'..
nak pindah rumah lain.. korang tau berapa arge sewa rumah terbaru kat sini?

RM700 satu rumah tanpa perabot...
Rumah lama plak tu.. lepas tu kawasan pekan jer..
bukan bandar pun...


tu la rasa nak pindah cepat2...
tapi SENANG KE DAPAT PINDAH?



ermmm.. jawapannya..
hanya ALLAH sahaja yang tau..
hanya DIA yang tahu apa yang terbaik untuk KAMI...















Saturday, February 16, 2013

Rancangan yang Menjadi Angan-angan




ehey... dah Sabtu... Lusa dah mula kerja... tapi banyak plan untuk seminggu ni tak jadi..


1. TANDA BUKU - dah siap.. BERJAYA 

2. UPDET FAIL PANITIA - plan 50% siap. tp siap 10% je.. GAGAL

3. CUBA MASAK CREAM PUFF - agak menjadi tapi hasilnya tak cantik sangat.. GAGAL KOT

4. JAHIT CLOTH PAD - tak sempat dah... ANGAN-ANGAN


yang sempat siap ialah..

-
-
-
-
-
-
-


template cloth pad jer..
terpaksa buat yang baru..
template lama ma dah kebass...


OK la.. tak boleh bebel panjang2..
kena layan Adam jap....











Friday, February 15, 2013

Friday Things...

 Adam


 Adam & Ayah


Adam & Ummi




Masih lagi berkhidmat di Semporna...
tahun 2012 diserikan dengan kehadiran Adam..
Alhamdulillah... 




*cuti CNY dah nak abes..
MOOD malas neh...









Thursday, February 14, 2013

Sepetang bersama Adam




bawa Adam lepak di depan rumah..








Ummi dan Adam



cakkk....













kitorang TOLONG TENGOK ayah cuci kereta sebenarnya.. =)




Wednesday, February 13, 2013

Malang tidak berbau



Malam tadi berlaku eksiden yang tidak diduga..
Aku duduk memangku Adam menyusu..
masa tu dah terlampau mengantuk agaknya...
tetiba dengan izinNYA.. aku terjatuh dari katil..

Alhamdulillah aku pangku Adam kuat-kuat dan
condition Adam baik. tapi Umminya.. ada darah menitik dari telinga..
masa pegang telinga tu macam terbelah..


tengok cermin.. memang terbelah sikit..
memang gabra.. en. suami suruh lap darah dulu..

kemudian siap2, bagi Adam menyusu dulu dan bergerak
-
-
-

ke Wad Kecemasan Hospital Semporna..
Nasib baik tak ramai pesakit jam 1 pagi tuh..
jadi aku pun terus dibawa doktor untuk dijahit..
ngeri occay!!


Doktor bius dan telinga aku kena 3 jahitan... 
(hilang dah la kecantikan telinga aku)



ini ubat yang aku kena ambil jam 8 pagi tadi..
tapi yang bengapnya aku lupa tanya doktor boleh ke aku makan
sebab aku ni bf (breastfeeding) kan...




jadi ini la ubatnya untuk mommy bf.. =)..
nasib baik ahli farmasi semporna dah rujuk...
boleh la aku mkn ubat ngn senang hati..


hikmahnya.. Allah nak bagi peringatan supaya aku lebey berhati2
di masa hadapan..




Monday, February 11, 2013

kerja dan kerja...




cuti CNY (Chinese New Year) sekolah aku cuti 1 minggu.. yeay!! mood hepi..
tapi ada jugak kerja kena buat di rumah...



petang Ahad tanda buku.. ada 2 kelas lebih kurang 80 buku kena tanda
pagi Isnin baru siap semua...


lepas tu updet blog..
lepas tu buat keje umah..


besok nak updet fail panitia.. tapi laptop rosak..
aku kena wat cepat2.. sebab sekolah aku ni selalu dilawat..


nampak gaya kena beli lappy baru..
terbang lagi duit aku.... =(





Wednesday, February 6, 2013

Baby Carrier



hai.. Salam hari Rabu.. weekend lepas kami bertiga ke Tawau dan malas nak bawa stroller Adam..
jadinya bawa la baby carrier Boba neh... 



seronoknya guna sebab Adam siap tido lg dalam baby carrier tu..



di Giant Tawau.. xsempat nak senyum.. saje je laki I neh..
spec aku dah simpan dalam beg.. malas nak pakai balik usai jamak zohor-asar



Boba ni jenis yang besar.. jadi kena letak tuala supaya kepala Adam 
elok terletak dan Adam selesa melihat suasana sekeliling..



lipatkan dulu tuala dan selepas itu letak di aras paling
bawah pada baby carrier tuh.. dan elok2 je Adam tu duduk kan..
mende ni aku tau pun sebab ada org link di internet..


Alhamdulillah.. baby carrier ini sangat membantu..
aku dah penah bawa stroller di Tawau..tp xtahan beb..
ramai sangat org bila tggu lif tuh..







Tuesday, February 5, 2013

memory

Masa ni Adam baru je 2 bulan....




ibu dan anak.. thanks kak Dayah..





Monday, February 4, 2013

Morning Monday...



masa ni Adam hampir 3 bulan..






*shawl halfmoon tu I beli dengan teteh... =)




Sunday, February 3, 2013

Rumpai Laut





Sekarang ini famous betul pasal rumpai laut kan.. Aku yang dah duduk di Semporna 5 tahun pun xpernah beli bawa balik ke Malaya(Semenanjung).  Dalam tempoh ini aku pernah makan sebanyak sekali..itupun malam tadi baru aku makan…nasib la ibu menyusu leh makan kan.. iyer la.. dah namanya rumpai laut.. macam-macam khasiat ada dalam tu. Aku malas nak senaraikan vitamin apa ada dalam tu.. nanti korang search la sendiri yer..



Gambar-gambar di bawah ini aku curi dari kamera laki aku.. ada cikgu sekolah aku bagi kitorang.. tapi aku xbuat pape pun ngn rumpai ni.. jd simpanan dalam cabinet dapur tuh..


warna purple ni lebih bagus dari warna kuning tuh..






warna kuning..


ini plak puding rumpai laut yang baru aku makan satu sudu malam tadi..
puding ni aku beli ngan cikgu sekolah aku RM2/pc..
sonang betul.. xpayah susah2.... terus ngap..


Rasanya... walaupun dah jadi puding.. tapi tetap ada bau air lautnya.. dam agak hanyir sikit
tapi aku dah beli.. kena la aku abeskan jugak..


bila boleh makan?.. makan awal pagi atau sebelum tidur yer,,,









Saturday, February 2, 2013

motivasi diri



bila dok jauh macam ni.. ayat ni la aku pegang
untuk pujuk diri sendiri.. untuk jadikan diri lebih kuat..