Klik Nih...

Followers

Nuff

Saturday, October 31, 2009

Kem Serumpun Semporna 2009

Lawatan ke Tawau 30.10.2009


Lawatan adalah ke Perpustakaan Tawau dan ke Giant Tawau. nak mendedahkan pada murid pedalaman ke kawasan bandar. Seramai 20 guru akan mengiring murid ke Tawau. Cuma hanya 4 guru perempuan sahaja.. Aku, Mimi, Kak Mar & Christina..


Pada asalnya aku adalah trip Bas 1, semua murid lelaki bersama dengan guru2 lelaki yang len.. dah la bas tu panas.. nasib baik kak mar tanya jurulatih, takkan dia sorang je perempuan naik bas 3.. so aku ditukarkan ke bas 3.. Fuhh lega.. kalu tak.. berhimpit2 la aku bersama murid2 lelaki,, nasib baik occay.. Sila Layankan gambar..


di hadapan library Tawau



saya, mimi n Kak Mar..
tak kena la.. ada cahaya... hentam saja la labu..



Aktiviti Permainan Rakyat di Padang 31.10.2009


bersantai di khemah utama... bestnyer.. angin sepoi-sepoi bahasa.. jeles aku..





Aktiviti di padang melibatkan permainan baling selipar ke ape tah,,, police entry... ketinting.. dan lain2 permainan yang aku tak tahu namanya.. tetiba je hujan.. kesian khemah budak2 ni,. masuk air angkara derang tak tutup khemah mereka....


hujan...



Pada malamnya aku kena guide budak menari tarian Igal-Igal dan menyanyi lagu Burung kakak Tua.. Budak2 ni memang terer mengalai.. tapi tak sporting,.. jenuh aku nak suruh derang mengalai...



silakan mengalai...



ni maskot burung kakak tua..
tampalkan manila kad di hidungnya...



BURUNG KAKAK TUA

Burung kakak tua
Hinggap di jendela
Nenek sudah tua
Giginya tinggal dua
Lecum, lecum, lecum, oh la la (3x)
Burung kakak tua




Friday, October 30, 2009

Khemah ku Roboh...

Menjadi guru pengiring untuk Kem Serumpun pada 29 Oktober sehingga 1 November 2009. di sekolah teteh. Kena tidur dalam khemah yer... Aku tidur di khemah bersama mimi n Vina (minah dusun kuala penyu).. Khemah kami adalah kedua hujungggggg dan berjiran dengan khemah cikgu sekolah cina..


Khemah- Day 1
muka gembira pada hari pertama..
sangat muhibah ye.. mimi n vina sk simunul n aku dr skul lain




ini kawasan khemah perempuan pada waktu malam..
LELAKI TIDAK DIBENARKAN MELALUI KAWASAN INI...



dan, pada keesokan hari.. aku n mimi kena pergi menyertai rombongan ke tawau bersama 150 murid. manakala 150 murid lagi tinggal di sekolah teteh menjalankan aktiviti permainan rakyat..


Hasilnya bila aku pulang ke Semporna pukul 6 ptg... si vina bgtahu kami berdua bahawa khemah kami roboh gara-gara tiangnya bengkok.. oh tidakk.. sangat la banyak barang kami dalam khemah tu.. jenuh la si vina ni mengangkot barang2 kami..


Khemah - Day 2
ada sedikit perbezaan ye.. khemah ni sepenuhnya warna kuning..


dan maklumat dr informer aku, shabarina,.... rupanya ini khemah kem komandan kami.. la.. patot la khemah ni kebal.. hujan pun tak masuk air.. hahah.. terima kaseh..








Thursday, October 29, 2009

Memenuhi Masa Yang Ada

Terlibat dengan perkhemahan di sekolah teteh...


sangat suka sbb leh release tensionn....


dan terima kasih pd cik azreen yang sudi meminjamkan sleeping bag beliau.. nmpk gaya aku pun nak beli satu sleeping bag sendiri..

Wednesday, October 28, 2009

the things happen on wednesday..

Sangat la tidak bijak dalam pengurusan diri.. hari ni tersalah tengok jadual.. tertengok jadual hari khamis.. sah-sah la aku salah masuk kelas.. yang bagusnya aku tak tengok pun jadual dalam kelas tu.. tp dgn konfiden mengajar dengan sukaaaaanye di kelas tersebut..

Adeh.. letih.. tetiba je..

" Teacher, kenapa tak masuk kelas kami?"

"teacher, salah masuk kelas... nape tak cari teacher td?"

itu la namanya manusia yang sentiasa melakukan kesilapan..




Sesaja nak letak gambar ni..



dan.. pada malamnya keluar membeli ikan.. stok lauk dlm fridge da abes... ada ikan kembung, ikan tulai, udang, ikan kayu, ikan kerisi dan yang seada dengannya.. akhirnya hanya membeli ikan tulai jer...


membeli ikan di belakang hotel seafest, Semporna..
sory.,. gambar blur tp nak letak gak..



lepas tu... berehat dan menikmati food di Mabul Cafe...



makan kon lo mee di mabul cafe.. tak sedap..
tapi hampir 2/3 abes sbb tak mau membazirkan duit..





Tuesday, October 27, 2009

Saya Tidak Kesah..


Apabila ada satu percanggahan... aku lebih rela mengalah.. malas mau pikir panjang2.. buat sakit otak aje.. sume boleh.. dilayankan ajer..


btul ckp teteh..

Tips bila berada di tempat orang : Be Hypocrit and humble. Choose the right person to be your friends and create a good network with your "own people".Last but not least, listen to experience people advices.



Sory teteh,.. aku amek ayat2 ko.. sebenarnya dah tak sedap hati ni bila berlaku kekecohan di sekolah.. tapi bukan aku yang mahu,. lantak la.. malas mau pikir.. hahaahah.. gaya memujuk diri sendiri..



Monday, October 26, 2009

Lagu yang Sedap di Halwa Telinga



Aku sangat suka dengar lagu ni.. bukan sbb liriknya.. sbb muziknya best..


dan suka Beyonce yang seksi... uiiiii...


Halo - Beyonce
Songwriters: Bogart, Evan Kidd; Knowles, Beyonce Gisselle; Tedder, Ryan Benjamin;

Remember those walls I built
Well, baby they're tumbling down
And they didn't even put up a fight
They didn't even make up a sound

I found a way to let you in
But I never really had a doubt
Standing in the light of your halo
I got my angel now

It's like I've been awakened
Every rule I had you breakin'
It's the risk that I'm takin'
I ain't never gonna shut you out

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

Hit me like a ray of sun
Burning through my darkest night
You're the only one that I want
Think I'm addicted to your light

I swore I'd never fall again
But this don't even feel like falling
Gravity can't forget
To pull me back to the ground again

Feels like I've been awakened
Every rule I had you breakin'
The risk that I'm takin'
I'm never gonna shut you out

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
Halo, halo

Everywhere I'm looking now
I'm surrounded by your embrace
Baby I can see your halo
You know you're my saving grace

You're everything I need and more
It's written all over your face
Baby I can feel your halo
Pray it won't fade away

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo

I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo
I can feel your halo halo halo
I can see your halo halo halo




Sunday, October 25, 2009

Lepak di Tawau

ni gambar masa teman azreen g amek kete baru dia..
tengok tu.. plastik pun tak buang lagi..
aku plak yg suka tengok orang beli kete baru...




stay one night di HERITAGE HOTEL, tawau bersama dgn teteh + azreen



kitorang amek Superior Room.. RM119.. masa ni harga promotion.. kalu bukan tak silap aku dalam 2oo something... dok berpoya-poya je ni bersama si teteh.. hahahaha..


malam ni baru la sampai Semporna.. dan esok kena gi sekolah dan pakai baju kurung biru lagi.. malasnyer...





Saturday, October 24, 2009

Jd MC la pulak...

Penyelaras SBT sekolah aku sibuk nak cari MC untuk HARI ANUGERAH SBT.. dia minta tolong ngn aku.. aku cam malas gak. tp caranya macam susah je nak minta tulun ngn cekgu len...maka aku pun terima tawaran beliau.. aku pun tak biasa jd MC.. tapi kalu aku tak cuba.. sampai bila aku takkan reti..

Tapi, aku perasan gak.. skool aku ni ramai cikgu.. dalam 80 lebih.. sepanjang setahun lebih aku di sini, ada cikgu yang tak penah jd MC. itu yang aku wat observation la kan..

Macam lawak gak jd MC awal pagi ni.. tapi ok la. cuma aku ni jenis tak peka sangat..

dann..

balik dr sekolah.. trus bergerak ke Tawau bersama azreen, otty, teteh dengan abelnya itu..


weekend aku sentiasa penoh dgn aktiviti.. membuatkan aku rasa cepatnye masa berlalu.. bagusla macam tu.. cepat sikit nak balik ke kampung.. kekadang rasa stress gak dok kat sini... walaupun ada kawan2 yang baik dan memahami..tp sampai bila kita akan merantau saja kann..




Friday, October 23, 2009

Hari Yang Sibuk

Awal pagi.. aku tengok game bola sepak persahabatan antara sekolah aku dan sekolah di sekitar Semporna. Malangnya aku masih terlibat dengan tahun 4. jadi tak boleh aku beriang-ria memakai baju sukan untuk aktiviti tahun 6.


Then, masa nak balik.. Azreen minta aku teman dan carikan transport ke Tawau.. temankan dia g amek kereta barunya. bila dok di tempat orang memang la macam ni.. takkan nak biarkan kawan pompuan kita kuar sorang2.. so aku temankan la cik azreen ni p amek kete baru beliau yang digelar abel..


Balik dr sekolah.. bergegas tukar baju.. n pergi ke tawau bersama cik afifah n cik nora.. nek kete prebet.. punya la ke dalam nak mencari UMW Toyota.. akhirnya sampai jugak.. dan aku plak yg excited tengok cik azreen dapat abelnya.. teruja occay..


then, lepak jap di tawau.. g klinik n wat injection sbb batuk aku ni dah lama tak sembuh2.. g makan..


dan lepas itu g airport jemput kawan kami yang nak datang melawat Semporna.. akhirnya sampai juga aku di Semporna pada waktu malam..




Thursday, October 22, 2009

Setengah Jam Vs Satu Jam


Pukul 8.00-9.00 aku diobserve oleh GB a.k.a 'BAPAK' aku la kannn di kelas 4 JUJUR.. macam biasa.. buat2 la macam sesi praktikum dulu. Ada set induksi... aktiviti... set penutup.. ala T/L macam biasa la kann..

Ape yg aku paham.. BAPAK nk obeserve aku setengah jam jer.. alih-alih obeserve aku satu jam. dah la worksheet aku tu soalan memang senang gilerr.. sebab ni budak pemulihan. aku ni hentam jer.. guna ilmu apa yg ada.. aku masih ingat lg kata2 lecturer aku di maktab bila ada sesi perbincangan mengenai T/L kami ni...

"PUAN, kalu budak lemah nak buat macam mana?"

"ooohh.. tak payah kamu risau.. yang teruk2 dihantar kepada cikgu pemulihan"


memang aku blur la.. tetiba kena ajar budak2 yang buat penambahan pun tak reti.. nak susun ikut PLACE VALUE pun tak betul.. ok.. amek pendekatan macam ajar TAHAP 1.. DIGIT VALUE pun amek yang 3 digit yang sesuai utk tahun 2. aku ajar je la macam biasa.. tp memang soalan senang.. n ada yang boleh siap cepat.. cuma yang lemah lambattt sikittttt..


aleh2.. derang(murid2) dah siap.. masa belum sampai sejamm..


"aik.. apehal bapak ni xkuar lagi..."


laa.. apebende lagi aku nak buat..

terus la aku buat sesi discussion.. mintak bebudak tunjuk STANDARD WRITTEN METHOD kat depann.. hahahaha.. pelik aku.. berebut2 nak buat.. pandai ekk berlakon depan BAPAK.. hahahaha.. korang memang bestt...

Alhamdullilah.. T/L aku berjalan lancar seadanya approach STUDENT-CENTRED..

Alih2 masa nak balik..


"NIK, CIKGU SYARIFAH.. BAPAK observe SETENGAH JAM SAJA......."



APEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE


oooooooooooooooooooohhhhhhhhhhhh


sangat tidak adillllllllllllll





Wednesday, October 21, 2009

Tiada manusia yang sempurna..



Manusia itu tidak sempurna..


Manusia itu amat kerdil di sisiNYA..


dan aku juga tidak terkecuali...

Monday, October 19, 2009

Ketika malas nak buat ape2..

Sebenarnya banyak je keje aku kat sekolah.. tapi bila datang mood malas.. ini la keje nye..


panas ni... pakai tudung belit-belit



siapkan lesson plan utk besok..



test webcam..



huhu..



weeeee........





Saturday, October 17, 2009

Open House...

kena pergi open house di 4 buah rumah.. 2 buah rumah sebab derang wat kenduri nak g buat haji dan dua buah rumah terbuka di taman sempol dan taman nilam.. aku join family abang tiri bersama dengan c fauzi (cbuk je)...


Rumah yang pertama pegi rumah kuning betul-betul kat simpang jalan di Tampi-tampi.. rumah kedua, aku tak tahu la kat mana.. tp jauh masuk ke dalam.. g rumah kak moon.. cikgu yang dah bersara tahun lepas.. yang best.. dia maseh lg engat aku.. he3


masa ni dah pegi 2 buah rumah..



ni dalam kete D-max abg tiri aku bersama
dengan anaknya c mirah... dua2 kiut kannn.. ahaks..



Abang tiri ngn kak ilut ajak lagi g beraya rumah yang ke-5 malam ni.. tp aku tak sanggup.. dah penuh kantung aku ni...walaupun hanya datang bertandang dan makan.. tapi keletihan tetap gak terasa...









Friday, October 16, 2009

LAWAKS..

ada orang itu...

tak boleh tengok orang lain lebey darinya..

tak boleh tengok orang lain lebey cantik darinya..

tak boleh tengok orang lain bercakap dengan lelaki..

sampaikan aku yang tak cantik dan tak bergaya ni pun.. dijelesnya juga..

hahahahaa.. lawaks..

Thursday, October 15, 2009

Special Present & A Cute Party..

ALKISAH 14.10.2009


Hari ini genap berumur 25 tahun 1 hari.. semalam aku sampai di Semporna pukul 7.30 malam. Cik Dida (housemate aku) datang ambil bersama MYVI putihnya. sampai di rumah.. aku dah heran2..


kenapa gelap je rumah aku ni? tengok rumah jiran...terang jer..


aku tanya cik dida, dia cakap.. oh.. cik teteh kat dalam bilik kot..


aku blur2....sebaik je masuk rumah.. naa.. terkejut aku.. si kenit-kenit n si chumel menyanyikan lagu Selamat Hari Jadi..

Aku sangat terkejut dan terharu dengan surprise party yang dibuat oleh kedua housemate ku.. cik dida n cik teteh.. terima kasih dearie...


bebudak yang tusyen dengan aku...


chumel2... tp bebudak ni hiperaktif tu..



juadah yang simple but nice..


dan.. ada kawan baik aku bagi hadiah yang sangat la spesel... buatan sendiri tu..


series masa aku tengok tu.. aku cam tergamam n speechless...


terima kasih kepada semua yang mengingati hari lahir insan yang tidak seberapa ini...

Wednesday, October 14, 2009

KK- Semporna - Day 4

Pagi ini bergerak awal dari Merlin Hotel pulang ke Semporna. Tapi singgah dulu di Poring.. yang speselnya hari ini ialah HARI LAHIR SAYA.. 14 Oktober... Hari ini genap saya berumur 25 tahun.. Welcome to Club 25...


14 October 2009



memborong tomato ceri...
habis satu plastik aku bahamm...




anak murid aku bermandi-manda di Poring..



Di Poring, ada CANOPY WALK yang terpanjang dan tertinggi di Malaysia.. tak silap aku la.. tapi taklimat dari pihak PORING ni.. sekarang ada canopy walk yang baru.. cuma beza canopy walk yang baru ni lebih rendah dan lebih jauh dari CANOPY WALK yang lama.. (dalam pembaikan)..


Maknanya, beruntung la aku dapat merasa CANOPY WALK yang tertinggi dan terpanjang tu.. sampaikan kawan aku pucat lesi masa nak memanjat bukit ke CANOPY WALK yang mengambil masa 20 minit berjalan.. aku pun engat dekat.. tp boleh tahan gaks.,. tercungap-cungap aku..



ni sebahagian pemandangan di Kundasang..




sempat lagi aku menikmati durian di PORING..
ermm.. enak sungguh..



cikgu bidin sedang membuka...



Sempat juga anak murid aku wish sempena hari lahir aku.. seronok betul.. dan ada 2 hadiah istimewa aku dapat dari mereka..



red bracelet..


red rose.. cutenyer... sukaaaa sangattt


Terima kasih kepada semua kengkawan yang memberikan ucapan tak kira la di hp ke, facebook ke, ucapan mulut ke.. aku sangat menghargainya...


SELAMAT ULANG TARIKH YANG KE-25...





Tuesday, October 13, 2009

Kota Kinabalu - Kundasang (Day 3)

Hari yang ke-3 di Kota Kinabalu.. tak banyak program sangat.. Awal pagi. kengkonon nak melawat ke Aquaria UMS.. aleh-aleh ditutup plaks.. last2 pegi ke kawasan mana tah dlm UMS.. Series bila masuk UMS ni... aku terkenang zaman jd student di UKM dulu.. dengan berbaju t-shirt n jeans lusuh bersama sport sandal aku bersama sling bag berjalan kaki dari Kolej Datok Onn (hostel aku) ke FST (Fakulti Sains & Teknologi)..


best giler dpt tengok lauttt..



dan, selepas itu ke 1 Borneo plaks.. sbb tak leh melawat di UMS, hanya singgah di Tamu Gadang UMS ja,, nak jupe member pun tak sempat,. sbb si minah tu ada presentation pulak.. Jalan2 di Borneo.. luasnya..macam geram nak shopping.. nsib bek aku bw bebudaks.. kalu tak.. ada la memborong..


Dan dari 1 Borneo berpatah balik plak ke UMS.. bos nak bergambar sempena majlis konvokesyen beliauuu... adeh bergambar plaks... panasnya KK, setanding panas Semporna..


Rehat sekejap di hotel, packing barang dan terus menuju ke Kundasang.. malam ni tidur di Kundasang.. syioknyerrrrrrr.. tak sabar aku ni... perjalanan lebey kurang 2 jam dr KK-Kundasang.. best giler tengok kabuss... weee sejukkknya terketar-ketar dengan berbaju kuring wane hijauuu..


kena menaiki tangga ini untuk sampai ke resort
kami yer..



kabusss..



xnampak muka laa.. xpe la..



dan masa untuk dinner.. n selepas itu it's a bedtime story.. tidur kesejukan..


bebudak: teacher, bau taik... nda boleh tidur kami.. (gelak2)
niksensei: eh, ha ah la... cian kita dok bilik sebelah jambann..
bebudak: teacher... busuk laaa.. gelak2 lg..
niksensei: aku pun tak tahan nak gelak..


dan lampu bilik dipadamkan.. karang derang ni xtdo plakss...





Monday, October 12, 2009

Kota Kinabalu - Day 2

Program 12.10.09 ......
  1. Melawat Muzium Negeri Sabah
  2. Melawat Muzium Tamdun Islam
  3. Lunch
  4. Melawat Arkib Negeri Sabah
  5. Pantai Tanjung Aru


ni haaa.. gaya-gaya anak murid aku bergambar..
macam-macam peel..


penimbang berat... boleh ke timbang berat aku?



Radio antikk



Canopy Walk yang tak adventure sangat..
tp bagi aku ini daya penarik muzium di sini...
Kena rentas ini menuju ke Model Rumah2 Penduduk Sabah..



Sempat plak aku mintak tlg ngn PK Kokum snap kan gambar aku..



buaian kayu... di rumah Bisaya
Sangat la menarik perhatian aku..
lamin -ruang tempat tidur kaum Bisaya..



dapur di rumah Bajau
Bajau Kota belud..


Punya la aku excited nak menapak ke rumah Bajau ni.. Mati-mati aku ingat Bajau Laut Semporna... Rupanya Bajau Kota Belud.. Beza Bajau Kota Belud ngan Semporna... Bajau Kota Belud amat masyhur dengan menunggang kuda yang dihiasi dengan berwarna-warni semasa hari keramaian..


Tapi, Bajau Laut Semporna terkenal dengan kehebatan berenang dan pelayar laut.. sah kalu nek bot ngn derang ni tak sesat.. kalu aku yg bawak.. ntah-ntah tak sampai ke pulau.. dok teroleng-oleng di tengah laut.. dan Bajau Laut sini terkenal dengan Pesta Regata Lepa.. Akan ada si cewek-cewek mengalai (menari) dengan lemah-gemalai di atas bot yg teroleng-oleng tanpa rasa mabuk.. hebat.. dapat kt aku.. mau aku peluk kerusi bot.. mabuk punya pasal..



bergambar di hadapan Muzium Tamadun Islam
Kebosanan menunggu ketibaan van untuk mengangkut kami
pergi melantak makan tengah harii.. adeh!! panasz..




makan nasi beserta 'AGANG' katanya kakak cikgu2 ni..
Aku try la.. 'AGANG' ni dibuat dari ubi..
boleh tahan gak la rasanya.... asal boleh telan..




melawat arkib plakss..



ni antara dokumen yang telah diawet dengan
magnesium sulfat (tak silap la..aku lupa)..
dokumen akan tahan antara 20- 50 tahun..




iklan BOVRIL dulu kala..
lukisan pun dilukis tangan jer..



dan,, aktiviti seterusnya ke Pantai Tanjung Aru. memula tu aku tak nak la join bebudak ni bersuka-ria.. aleh2 aku pun ikut join sama.. cuma aku rendam kaki je la dalam air laut.. nak mandi malas sbb tak bw bju spare..


menengok atau bermain sama2 gals???



join bebudak laki plaks... nak wat bentuk ape ni?



cikgu dok melantak buah... tunggu jap lg aku dtg join sama...




berlatarbelakang kan senja nan merahhh..




Keindahan pemandangan senja di Pantai Tanjung Aru...


Aktiviti dan hari yang cukup padat... adehh.. letih..