Klik Nih...

Followers

Nuff

Wednesday, August 26, 2009

Kehebatan Sekolah Pedalaman 2 (Day 5)


Aku masih lagi di Sarawak ketika ini... flashback..


Pertengahan bulan 8, 2008.. Saleh berkata..


"nik, hang tau dak, sekolah aku di tengah-tengah hutan."


aku jawab..


"aik.. ye ke.. sesuai la ngn ampa, lelaki.. xde masalah"


Saleh berkata lagi..


"hang kira ok ape dapat tempat aku.. Semporna. dari hang dapat sekolah aku. hang menangis"


da sampai sarawak ni, aku meminta jasa baik beliau untuk membawa kami ke sekolahnya.. jom tengok.. SK Sungai Anak, Selangau.. nak ke sekolah ini kena meredahi jalan ladang selama 1 jam. jalan memang bengkang-bengkok.. dan kiri-kanan ko adalah gaung..


ini jalan pertama kita akan tembung dari jalan tar (main road)



Ini reaksi pertama aku n Liza..

nik - "wey, biar betol.. kena drive selama sejam lg"

liza- "What the HELL is this?"




simpang mana nak masuk ni?? redah ladang beb..


dah hampir satu jam baru da nak sampaii..


pintu masuk sekolah..


bangunan sekolah..



kereta kawan kmi. saleh n asrul n sasy..

(semua maktab sama, IPSAH)



nak balik dah.. perjalanan ke sekolah ni memang menyeksakan.. tapi pemandangan di sini sangat cantik.. series.. hutan paya bakau di sini antara yg tercantik penah aku tengok..

satu-satunya perkampungan di sini.




sungai yang bersih.. takde pencemaran lg nih..



Maksudnya dilarang tembak n karen ikan.. Nnti ku
repot sama polis kerepot.. klau kcau pukat nnti kna ganti





penduduk kampung sedang menangkap ikan..



Hutan paya bakau...(cantikkan..)




wonderful...



subhanallah.. ciptaan Tuhan



suka tengok..



liza bersama orang iban, Jenny kot (tak ingat namanya)



canteks..


Kesimpulan, memang sekolah saleh ni tengah-tengah ke dalam hutan. nasib baik ke ada line telefon celcom. compare ngan member aku di SK Long Moh. lg dasat... tak de line telepon.. berhubung guna internet. nak kuar dr sekolah beliau kena nek bot selama 30 minit. lepas tu naik HILUX selama 7 jam.. perghh.. memang hebat..



2 comments:

Anonymous said...

all the best.. yang maha Esa faham penat lelah guru di pedalaman

NiK SeNsEI said...

iyer... betol tu.. =)