Klik Nih...

Followers

Nuff

Wednesday, February 4, 2009

Makcik di Pekan


Hari itu.. pergi town. konon-konon nak pergi potostat ape yg patot. sambil-sambil itu leh la I nak keluar @ transfer duit kan. di sini banyak juga warga filipina. ada juga anak-anak kecil yang meminta sedekah. dah banyak kali I jumpa. bila tengok, kesian.

tapi, tak boleh ajar depa bagi duit. takot nanti depa cam muka I. bila depa da kenal 'dis face' penah bagi duit pada depa. abes.. mereka akan turut sahaja ke mana kita pergi. sampai la mereka dapat duit. saya pun pernah terkena. saya tak nak bagi duit pada mereka, tapi ada seorang budak ini dengan beraninya menarik handbag saya. ish.. terkejut juga. mungkin mereka ini sudah terbiasa menerima habuan dari orang ramai. jadi bila tak dapat, nak paksa-paksa plak.

elok la pula nak pegi atm. nak keluarkan duit. alih-alih ada sorang makcik ni. makcik ni tak mandi kot. bau hapak. datang dekat-dekat dan cakap sesuatu yang saya tidak faham. tapi ini perkara biasa di Semporna. mesti la dia nak kita bagi sedekah pada dia.

masa awal-awal di Semporna agak pelik juga dengan keadaan di sini. tapi sekarang da ok. Alhamdulillah.. da boleh sesuaikan diri dengan persekitaran di sini.
No comments: