Klik Nih...

Followers

Nuff

Tuesday, December 8, 2009

Daeng Mempawah Bergelar Hang Tuah


Aku membelek majalah Kuntum adik aku neh.. aku tertarik n nak baca CERITA KLASIK MELAYU neh.. saja nak berkongsi..


Diambil dari Majalah Kuntum (September 2005)




"Pantang anak Melayu memulangkan pemberian orang! Kita rasa elok kalau diubah namanya sebagaimana nama anak-anak Melayu kita di Melaka ini." (Sultan Mansur Shah)

"Ampun Tuanku, cadangan Tuanku itu patik berdua (Seri Bija Pikrama dan Tun Sura Diraja) amat bersetuju! Berilah dia apa juga gelaran pada batang tubuhnya yang agak-agak serasi dengannya, Tuanku!"

"Ya! Kalau begitu, kita gemar kalau kanak-kanak ini kita namakan HANG TUAH sahaja! Moga-moga dia akan membawa tuah kepada Mamanda! Kepada kerajaan kita, dan seluruh rakyat yang berbangsa Melayu ini!"

"Titah dijunjung di atas batu jemala patik, Tuanku!" sembah mereka berdua.

Kemudian sekalian yang hadir di balairong seri itu pun berseru tiga kali dengan kuatnya, "Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!"

Atas jasanya itu, Orang Kaya Seri Bija Pikrama dan Tun Sura Diraja pun telah diberi anugerah persalinan oleh baginda Sultan.



Sunday, December 6, 2009

Selamat Pengantin Baru Ain

Semalam.. Aku pergi kenduri Ain bersama Yayin, Liza, Bapak Liza, Adek Liza, Abg Tiri dan Kakak Tiri. Sempat bergambar bersama Ain.. nnt si Ain ni pindah Tenom la.. ikot hubby dia.. Kurang lg satu org geng di Semporna..


SELAMAT PENGANTIN BARU AIN...



/>



Thursday, December 3, 2009

Wawa Yang Sleepy

Kali ni nak bercerita pasal adek aku yg seorang neh.. dia jenis yg mudah mengantuk.. tp aku pun sama gak.. muahahaha.. Alkisah bermula..


Masa beliau form 3...Bila dia tulun ma ayah di kedai... dia mesti bawak buku n stadi di atas mesin jahit tepi (kalu xde customer la..).. dan setengah jam berlalu.. aku tengok si wawa dah tido.. Hampeh tol.. xleh dok dendiam.. lelap saje minah nie..


Bila exam PMR...

wawa ckp ngn ma..

"ma, se tertido masa subjek............. paper tu waktu petang.. se ngantuk.. tetiba Pengawas yg gerak se suruh bangun"
(se = saya)


ma punya terkejut sambil gelak-gelak.. nampak gaya tak dapat straight A la si wawa neh.. jwb exam pun tertido..kuang kuang kuang...


dan... hari ini wawa kol ma.. tahun ni dia amek SPM.. 11 subjek..

"ma.. se mengantuk jawab exam td.. se mengantuk sampai tersengguk-sengguk."


lor... adek aku ni wat lg perangai lama dia.. terus aku minta ngn ma nak cakap ngn dia..


nik: wa, ko tido ea..
wa: mana ada, se tak tido la..
nik: ko ni, biar betol.. eeeee..
wa: ala, se tersengguk-sengguk je... bukan se tertido.. tp masa PMR dulu mmg se tertido..


errmm.. adek aku yg sorang neh..




yayin n wawa masa di Gunung Tangkuban Perahu, Bandung..
panas air nih.. sbb ada kandungan sulfur yg tinggi...
siap leh rebus telur lagi kat dalam air neh...







Friday, November 27, 2009

Raya AidilAdha Dengan Muka Hitam

kali ni beraya dengan muka hitam gara-gara gatal amek lesen open water di Pulau Mabul.. Ni amek gambar lepas solat raya.. lamanya tunggu ma, yayin n wawa makan di dewan masjid.. saya, acah n ayah malas nk join makan.. so tunggu la kt park kete.. aleh2.. kitorang yg busan tunggu..jd mula peel tak senonoh neh..





ni pulak kaki acah...



SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA, 1430H











Wednesday, November 25, 2009

Balik KL

Balik KL.. guna tiket pulang kampung yang di beri oleh kerajaan. Tapi kena transit di KK. dah ler sensorang.. sangat xbest.. hmmmmmm...


Perjalanan adalah..


Tawau - KK, KK- KL..


Busannnn..


tp mengenangkan nak balik KL.. jd SUKAAAAAAA..

Monday, November 23, 2009

Diving - Day 3...

kompas yg digunakan dalam air.......


Hari ketiga.. Maseh belum abes wat open water course.. Bgn awal pagi dikejutkan oleh liza semata-mata nk abeskan tgk dvd..

Lepas tu, ada lg basic skill kena buat. Siap ada buddy breathing..bergilir pakai regulator.. N aku tersilap langkah.. Tertelan air laut yg masin.. Uwekk..

Lepas tu pegi dive di Paradise 1.. Kena wat aksi terjunam dari belakang.. cuak gak.. N aku lambat inflate.. Dan lg sekali menikmati kemasinan air laut di halwa tekak aku ni.. Kata uncle john..

'sedap ke minum air masin...'

aku dgn senang hati jawab..

'sedappppp...'


saje xnak bg tension.. turun menyelam. Uncle john tunjukkan computer dia yg kami dah menyelam sedalam 18 meter. Aku cm xpercaya.. Berjaya gak aku wat equalize smpi ke tahap yg dalam tu..


lepas 50 minit nek balik ke bot. Lg sekali kena dive lg.. Adeh penatnya..

Ok.. Dive yg ke2 uncle bawa kamera.. Yg ni ke Paradise 2.. Tmpt coral.. Maha Suci Allah.. Canteknya.. Siap ada scene bergambar dgn penyu lg.. Uncle tolong shoot.. Tq uncle.. Tp yg pasti aku ni mmg seorang yg penakot gak.. Haha..



air keruh... biasa air keruh cmni senang nk jupe penyu..



Sila perhatikan..
nampak tak ada 2 figure di belakang penyu tu..



sangat susah nak buoyancy...



weeee......



whoaaaa..



setel diving ni.. Kena amek exam lg.. Adeh.. xpe la.. Dtg opis uncle besok..



End of the day.. Mahu balik n tidur..

Sunday, November 22, 2009

Hari Kedua - Diving...

tak abes lagi tengok cd n baca buku neh..



kelengkapan menyelam..



ni la Lisa, instructor kami.. tapi uncle john amek aleh..


Hari ke-2.. Mcm mencabar.. Pukul 7pg dating dgn lisa. Dia bg briefing utk chapter 1 n chapter 2.. Sgt la banyak mende kena buat..


Mula2 kena wat aksi menjunam.. Teragak-agak aku nk terjun.. Tp bila da terjun n timbul balik ke permukaan syok jugak.. Hehe..


itu percikan air laut lepas aku terjun ke bawah
ditangkap gambar oleh abg tiri...


Then, diving ke bawah blik..huh.. Part aku xsuka.. Buka mask.. Breathing without regulator.. Hancurrr.. try kali ke2.. (smlm da buat)..aku tersilap step.. guna hidung.. Peringatan.. JGN SEKALI-KALI BERNAFAS GUNA HIDUNG DLM AIR..


Dan.. Aku panik..terus lisa, instructor aku tarik nek atas.. Sampai aku termuntah kt laut.. Nsib baik aku berjaya stabil kan bdn aku. Alhamdulillah..


Ok.. Part yg xsuka.. Aku kena buka mask then bernafas guna regulator.. Sah2 la aku tutup mata.. Sgt pedih buka mata di laut masin.. Ok, step berjaya.. Terus step len plakk..


Aku kena buang mask tu.. Bukan buang.. Xpakai mask namanya.. Tanggalkan mask dr muka then kena bernafas selama 1 minit guna regulator. Masa tu mmg aku dok berangan n layan perasaan supaya cepat la masa 1 minit ni berlalu..

ada lg step lain.. Tp aku dah lupa.. Tukar plak instructor len..namanya uncle john..

Dgn uncle john pun sama. Malasnya aku bila dia bw kmi turun,, wat buang mask, pakai balik.. Ok, ulang balik sume basic skil...

ini dive yg ke-3.. john suruh aku wat aksi lompat ke belakang.. Oh tidak.. Perasan berdebar menguasai.. Tp aku buat gak. Akhirnya berjaya aku float balik.. Then turun menyelam sampai john suruh kami stop.. Rupanya dia nk tunjukkan kami telah menyelam sejauh 12 meter.. Ha.. Biar betol..


explore alam laut.. Hanya mereka yg penah dive tahu kehebatan ciptaan tuhan. Xreti la aku nk cite cmner.. Cuma yg pasti kepuasan melihat spesies ikan yg pelik2..


Nek balik ke atas,, si john ckp ada lg dive lepas nie,, adeh.. Aku dah letih..


dive yg ke-4.. Aku nmpk turtle plak.. Siap dpt pegang cangkerang turtle dlm laut.. Perghh.. Tp masalah tul nak wat buoyancy.. Susah nk balance.. Belasah je la..


Nek blik ke permukaan.. Ada plak si john soh bukak weighing belt yg berat tu n bukak blik dlm keadaan terapung.. Nk buka satu hal.. Nk pegang pun berat nk mampuihhh.. Aku layankan aje.. Ok setel bru nek bot...



dan bergerak balik ke homestay.. Penatnyer....








Saturday, November 21, 2009

Belajar Menyelam??

Pagi ni bergerak ke Pulau Mabul........... Jom Layan..


Aku n liza diminta menonton cd b4 memulakan open water yg pertama. Kami diberikan dive suit memasing, tp malangnya dive suit aku sangat ketat.. Bukan di bahagian badan, tp di bahagian kaki dan tangan. Adeh, jenuh nk sarung baju tu sampai melecet jari aku.


Memandangkn aku n liza ni sangat le zero pasal berenang.. So, permulaan pertama kami belajar berenang bersama lisa.


Alhamdulillah, trial berenang kami lulus dan kami terus ke sesi menyelam. Jeng.. Jeng...


lisa briefing cmner nak letak tank, dan ape2 lg la.. Tengok regulator la.. Ape la.. Pakai weighing belt la, supaya leh tenggelam...


Ok.. Jom memyelam.. Masa nk turun ke bawah tu, ok je.. Tp aku ni xpandai nk gerak kaki bg bdn aku bergerak.. Dan ada satu ketika kena bukak regulator dr mulut.. Cehhhh, mende yg aku xsuka buat.


Percubaan pertama berjaya.. Jd aku xperlu ulang balik.lega,, pastu ada lg plak.. masukkan air dlm mask.. then buang balik air..eeee, berkali-kali aku try.. kekadang sampai penoh air dalam mask.. Dan aku leh terbatuk-batuk lg semasa menyelam tuh.. Punya perit n leceh.. Akhirnya, berjaya.. Lisa tepuk tangan dgn gembira. Aku kelegaan.. Hehe


then, naik ke atas.. Perghh.. Lama gak ye dok bawah tu.. Abg tiri ckp sejam aku n liza dok kt bawah tu.. Sesi hari pertama berakhir..


masa ni tengah belajar buang rgulator dari mulut..
sangat la sedap tertelan air masin...




Friday, November 20, 2009

Semporna @ Bukit Tengkorak & Pakalangan

Ini adalah kali pertama kawan aku. liza (dia cikgu di Sipitang) dtg ke Semporna.. maka, destinasi pertama aku bawa dia ke bukit Tengkorak. bagi dia tengok Semporna dari atas bukit.. Pergi bersama Cik Shaba n Fauzi ke Bukit Tengkorak. Ptg Jumaat ni xramai pulak org dtg mendaki..


ni belum mendaki lagi.. baru permulaan..



nek sikit je.. benti amek gambar jap..



da sampai atas pun..


ni kali kedua aku ke Bukit Tengkorak.. Kali pertama 20 minit nek ke atas sana dengan berhenti-henti.. kali kedua plak 15 minit dengan berhenti-henti jugak.. maseh kurang stamina lg neh..



Pemandangan dr atas bukit Tengkorak..
Pulau Bum-bum ke tu?



Belakang tu rumput2 yang cantek...
suka tengok rumput tu meliuk-lentok dibuai angin..




ni masih di atas Bukit Tengkorak..
bergambar dulu sebelum turun..


cakkk..



Lepas tu.. bergerak ke Pakalangan pulakk..



ni la jeti Pakalngan



Pemandangan di Pakalngan..



hehe...


SILA2 layankan gambar...










paling tak tahan gambar neh..
tengah mengumpat... muahahaha..


nak letak gambar berempat tp malas r.. dah ada dalam blog shaba..







Thursday, November 19, 2009

Terima Kasih

Setinggi penghargaan buat sahabat-sahabat yang sesama merantau di Semporna kerana bersama-sama berganding bahu memmbantu di antara satu sama lain..




Wednesday, November 18, 2009

Apa Yg Saya Buat Semasa APC

Sekali lagi aku dipertanggungjawabkan jd MC yang huru-hara.. he3..


sambulayang wajib ada...



suasana majlis yg meriah..



busan kot derang nie..




lepas ni giliran sape plak berucap???




teks buat sendiri.. muekekekkk



alamak.,.. kantoi main hp..



layan facebook plak tu...



ni yg paling best... sila teka, kaki sapekah itu??






Monday, November 16, 2009

Sesi Bergambar...

14 N0vember 2009, Saturday..





Sebelum pulang... selepas majlis penutup sempat lagi murid skul aku bergambar.. esok paginya dah nak balik.. another 8 hours to go... hah... lama dan meletihkan..

Sunday, November 15, 2009

Kilang Susu, Muzium Negeri Sabah dan Zoo Lok Kawi

14 November 2009, Saturday

Destinasi lawatan yang pertama ialah ke kilang susu. Tempat penghasilan susu sekolah di negeri Sabah. hanya SK je yg dapat susu sekolah.. Sek Men tak dapek.. Jom layan..


Taklimat..



whoaaa... banyaknya susu.. berkotak-kotak



setiap seorang di beri sekotak susu... cikgu2 pun dpt..



tanpa berlengah... bergerak ke Muzium Negeri Sabah.. Ha, kali ke-2 aku pergi sini...



bergambar ngn budak dari Kundasang..


Kesian budak ni.. jd pening-pening lalat sbb panas.. dah nye tempat dia kat kundasang tu sejuk je.. mana la biasa ngn keadaan yang panas neh.....



ni pun kat Muzium Negeri Sabah..



dan tempat terakhir ialah Zoo Lok Kawi...



panas....

Jenjalan n exploring dah meletihkan dan panas.. mana nk tengok bebudak lg.. Siri kali ni bertuah sbb ada 'Zoo SHow'... persembahan haiwan Zoo Lok Kawi... lwpas meronda satu zoo..


tibalah masanya menyaksikan Pertunjukan zoo iaitu persembahan haiwan zoo lok kawi. Belum ape2 derang dah nk pilih cikgu pompuan yg leh pegang ular.


Disebbkn aku dh ada pengalaman.. Aku xkesah la.. Dah yg len sume takot nk cuba. So, aku terima la cabaran tu.


Memula pertandingan kopek buah kelapa antara adult male dgn org utan. Sah-sah la org utan yg menang. Dah org utan yg kopek buah kelapa guna mulut. Member aku tu, si asra guna tgn jer..

Then, ada la persembahan hornbill, burung kakak tua dan acara kemuncak pegang ular.




Pengacara tu tanya aku..

'cik nik pernah pegang ular?'


aku jawab..


'pernah'.. (tp penah2 pun aku takot n geli gak...)..


Memula dia soh aku usap2 kulit ular sawa batik tu. Mmg la kulitnya bersisik n kering.. Then tetiba dia angkat ular tu letak kt belakang aku. Adeh.. Yg aku risau kepala ular tu.. Xreti dok diam.. Asyik nk menghala ke perut aku ja.. Eee.. Seram aku,.


Oiit.. Cpt la alehkan ular neh.. Xlama tu org tu angkat ular.. fuhh.. Lega.. Selesai sudah acara berani le kunun. tp malang gambar aku dgn ular tiada dlm simpanan aku.. Erm.. Lantak la.. Yg penting aku ada simpan gambar aku dgn ular sawa batik masa kt bukit bendera dulu..


Wokeh.. Abes utk ari ni..

Saturday, November 14, 2009

Melawat Yayasan Sabah dan UMS

Jumaat, 13 November 2009


Jom kita tengok... Tempat pertama ialah Yayasan Sabah.. budak2 pakai tshirt biru.. Guru pengiring kena pakai tshirt hijau..


taklimat dulu sebelum masuk..



khusyuk betul.. derang amek nota..



Selepas itu, pergi ke UMS.. melawat Galeri UMS, Muzium UMS dan Akuaria UMS..


kena tanggalkan kasut di sini..



hah.. ape tu? 'breast cancer'.... scary tue..



Pergi ke akuaria mmg syok.. sbb tengok haiwan di alam laut.. ikan yg besar2.. dpt tengok clown fish (nemo)..



bergambar dengan cikgu dr Kundasang bersama pelajar2 beliau..



soft coral yang sangat la canteks..



besarnya ikan kt belakang tuh..


ada la student yg interested tengok.. tp asal je tanya..

"ko dari sekolah mana?"

bebudak jawab..

"Semporna"


hah.. aku pulak pelik.. asal budak Semporna yang jakun tengok padahal tiap2 hari dok tengok laut.. aku xkenal sume budak Semporna sbb setiap daerah hantar 100 orang murid.. Alahai korang ni.. buat malu cikgu je.. cikgu pun dah biasa tengok..


Lepas tu, balik dan rehat jap.. terus ke acara senam robik,.






-end of the day-