Klik Nih...

Followers

Nuff

Saturday, September 27, 2008

shopping @ Pasar Basah Semporna

sudah lama xmenulis di blog ni..sebenarnya saya ni malas ckit...hehehe...life di tempat orang ni banyak la sesangat perkara baru kan...so antaranya...
  • food...(erm..susah tu nak biasakan makan food tempatan)
  • budaya...
  • persekitaran..
tapi..saya dah hampir 2 bulan di Semporna..nampaknya dah ok dok cni..mcm2 plan nak buat lepas nie...nak ronda...n xsangka saya berpuasa sebulan di tempat orang...xpernah xberbuka langsung bersama parent...moga2 raya tahun ni adalah first n last saya beraya di perantauan yg sgt la jauh..

kat sini kan, susah la nak makan di kedai..food mahal..n makanan tempatan cni..ish..xreti eden nak makan ehh...nak xnak...saya si pemalas n xsuka masak terpaksa memantapkan skill di dapur..ha...bila nak masak..kena la g beli lauk di pasar..jeng2...btol2 pengalaman baru ni...

Ada ikan todak, ada kepah..erm besarnya kepah kt cni..biasa yg aku kutip di teluk amboi, kedah xde la jumpa sebesar itu...tapi pakcik jual ikan ni ckp kan..

niksensei : pakcik, macam mana nak masak ikan ni?
pakcik ikan : ehh...pakcik xmakan ikan ni..
niksensei : owh...baru 1st time tgk depan mata..
pakcik ikan : ni orang singapura takot nk makan ikan ni
niksensei : .....(termenung sekejap)..
niksensei : owh...hehehehe..

lepas tu, berbagai ikan pelik lg la yg aku jumpa...ikan belang-belang..ish..nak masak mcm mana yerk..aku hanya mampu melihat kehairanan.....& kebingungan...


haa..korang tau tak apa jenis ikan tue...haha..saya pun tak tahu...

n the last one....saya nak perkenalkan satu ikan kegemaran anak murid saya di sini.....jeng..jeng..

ikan BuNt@l....tara...bila saya suruh murid saya berlakon memasak ikan buntal bukan main seronok diorang menunjukkan cara2 memasak ikan buntal..i'm impressed..mungkin sedap kot...
seperti yang diceritakan oleh anak murid saya...


Ik@n BunT@l.....

langkah 1 : Rebus ikan buntal dahulu
langkah 2 : cabut bulu ikan buntal
langkah 3 : goreng ikan buntal sampai masak
langkah 4 : hidang
langkah 5 : makan...
=)


At last, saya akhirnya hanya membeli ikan kembong, ikan cencaru, ikan kayu(tongkol), udang, sotong, ikan pari, ikan kerisi, ikan merah, kepah & ketam...

tapi kan....kadang2..balik dari pasar dengan tangan kosong sbb hanya ikan di atas yang ada...mana la saya reti masak ikan mcm tu...

k...pen off..

No comments: